Boicoturi reusite in alte tari

Argentina – Boicot împotriva Shell

În anul 2005, Nestor Kirchner, preşedintele de atunci al Argentinei, supărat pe compania anglo-olandeză Shell, care majorase cu 4,7% preţul carburanţilor, a îndemnat populaţia la un boicot. El le-a sugerat cetăţenilor, la televiziunea publică, să nu mai alimenteze de la benzinăriile companiilor Shell şi să le prefere pe cele care au legătură cu piaţa naţională, precum Repsol sau Petrobras. Boicotul, care a durat câteva zile, a dus la micşorarea cu 2,3% a preţurilor de la Shell.

Emiratele Arabe Unite – Protest reuşit

Anul trecut, şi în Emiratele Arabe Unite a avut loc un protest faţă de majorarea preţurilor, cu 10%. Iniţiată prin e-mail şi sms, cu un mesaj ce îndemna oamenii să nu mai alimenteze câteva zile şi să nu mai folosească maşinile, pentru a stopa astfel scumpirea, campania a avut succes, preţul scăzând cu 3%.

Israel – au blocat autostrada

La începutul acestui an, supăraţi că preţul benzinei a crescut, israelienii au hotărât să iniţieze o mişcare de protest. Aproximativ 4.000 de automobilişti au blocat, pentru câteva ore, autostrada dintre Tel-Aviv şi Ierusalim. Zilele acestea, se discută scăderea preţului, după ce şi Consiliul Consumatorilor şi-a adresat nemulţumirea în faţa autorităţilor.

Sursa articolulului este aici. (uimitor nu ? , rar ce e drept gasesti acolo articole care nu le vezi in alta parte)

3%, 2.3% …nu inseamna mare lucru, dar este adevarat ca nici boicoturile nu au fost de mare amploare. Zilele acestea asa cum recunoaste si presedintele asociatiei benzinarilor scaderea vanzarilor a fost de 20% (!), OMV merita o lectie pe care sa o afle restul Europei, dar pentru un rezultat de proportii trebuie o organizare pe masura.

Daca cele 20-30 de „cause” /conturi care promoveaza aceasta actiune de pe facebook forumurile si siteurile daca ar avea o tinta convergenta  rezultatul ar fi altul.

Realitatea este ca energia care se poate  investi in acest boicot nu este infinita, multi prefera sa o foloseasca in actiuni aparent folositoare cauzei dar ineficace , intalnire cu ceilalti membri ai forumului pentru boicotarea statiei de benzina X, de ce ? ..pentru partea ei sociala, la urma urmei este iesire cu prietenii mai aparte, un altfel de ocazie de a socializa.

Tinta nu este convergenta, …pentru ca scopul actiunii a diferit din capul locului. Pentru forumuri …a fost componenta sociala, pentru ziare, reviste ? audienta!, pentru diversele conturi de facebook ? un element de „coolness” temporar – se poate verifica usor, cate dintre aceste conturi sunt intretinute ? cate dintre ele au mai multa substanta decat cea care incape intr-un simplu anunt ?

Ce este de facut ?

Primiti pe messenger frecvent anunturi cu protest in locul x, „nu va mai lasati calcati in picioare” , „haideti sa facem ceva”,  …

Intradevar „ceva” trebuie facut! Dar ce ?

In primul rand multi nu inteleg MIZA acestui boicot, acest aspect trebuie lamurit apriori.

Daca nu actionam acum , foarte probabil o sa avem la un moment dat benzina la 10 RON/litru.

De pretul benzinei depind toate celelalte preturi incepand cu alimentele de baza si terminand cu imbracamintea, electronice …etc, campania se  putea numi la fel de bine …scadeti pretul la paine!pentru ca altfel o sa murim de foame.

Lansez un apel catre liderii de opinie, hai sa stabilim o tinta, un mod de actiune, un set de obiective! protest de dragul protestului nu mai este de ajuns, cred ca este clar pentru toti (2,3 si 3% din exemplele de mai sus mi se par departe de a fi multumitoare)

– Pe cine boicotam ? Eu am propus grupul OMV PETROM

– Cat timp va dura acest boicot ? pana cand pretul la pompa va fi pentru benzina super 95        3.8 RON/litru , NUMAI IN ACEL MOMENT VOM INTRA IN BENZINARIILE OMV/PETROM , nu este 3.8 RON realist ? in acest moment am un sondaj de opinie pe blog, rog sa rulati si dvs astfel de sondaje, astept de asemenea opinii pertinente pro si contra, pana  atunci acesta este obiectivul.

–  cum se va desfasura boicotul ? simplu, alimentam de la oricare alta statie (ROMPETROL, AGIP, LUKOIL), fara blocaje, fara actiuni la pompa cu monezi, de ce ? asa cum am mai explicat in alte circumstante, aceasta cauza nu este numai a noastra, de pretul benzinei depinde pretul oricarui produs de pe piata, intelegerea si sustinerea restului populatiei nu poate fi decat folositoare

Cum popularizam ? –

– mesaje pe programele de messagerie (YM ,GTALK, email )

– fluturasi (guri metrou, mall-uri etc)

– trebuie informate inclusiv cunostintele fara acces la internet

Va astept cu articole si sugestii etc,

vreau coautor 🙂  NAUTILUS (protestatar) esti invitat oficial pentru a fi coautor al articolelor de pe acest site! lasa te rog un mesaj la adresa de email spargemonopolul@yahoo.com pentru a discuta detaliile.

Reclame

, , , , , ,

  1. #1 by Cosmin on 27 ianuarie 2011 - 17:41

    Daca a functionat la altii va functiona si la noi. Singura problema e ca poporul nostru e condus de oameni carora le convin aceste cresteri ale pretului benzinei(un o mie de euro aici una acolo si au tacut din gura). Pentru o miscare adevarata trebuie anuntat tot poporul la televizor si la radio cand audienta este maxima, nu cu mesaje pe mesenger si facebook( nu spun ca sunt inutile doar ca majoritatea nu sunt bagate in seama).

  1. Pretul benzinei -Astia isi bat joc de noi - Page 4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: