Petrom si Rompetrol reduc pretul carburantilor (4, respectiv 3 bani/litru)

Compania Rompetrol a anuntat ca reduce, de marti, preturile de referinta la carburanti, cu 3 bani pe litru. 

Masura a fost luata dupa ce Guvernul a anuntat eliminarea taxei de un cent, impusa pentru recuperarea datoriilor fostei companii de petrol. Astfel, litrul de benzina Efix 95 va costa 5,01 lei/litru, iar benzina Alto 101 va fi 5,69 lei/litru. Motorina Efix Diesel va costa 4,98 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 va fi 5,32 lei/litru. Ultima modificare operata de companie a avut loc pe 5 ianuarie, cand Rompetrol scumpea benzina Alto 101 cu 2 bani/litru.Si Petrom a anuntat ca va ieftini carburantii cu 4 bani pe litru. Compania mai precizeaza ca evolutia preturilor Petrom se bazeaza pe cotatiile internationale la carburanti si pe concurenta pe piata, fiind in plus influentate de politica fiscala si de cursul de schimb.

Ieftinirea are loc pe fondul protestelor din ultima vreme ale soferilor fata de scumpirea carburantilor, de la 1 ianuarie.

de AICI

de vazut si:

Asia: Pretul petrolului este in scadere din aceeasi sursa tot de astazi.

Aceasta reducere nu are legatura cu boicotul OMV PETROM …..aparent(!),  pentru viitor totusi merita urmarite miscarile de pret la pompa  si motivarea acestor miscari, nu de putine ori benzinarii fiind insensibili la scaderea pretului barilului, mai mult marind pretul la pompa fara nici un motiv.  De notat lipsa de reactie a celorlalte companii desi taxa de 1cent/litru a fost scoasa de pe 21 ianuarie.

Si PETROM si ROMPETROL au petrol ieftin romanesc, evolutia barilului pe piata internationala NU le afecteaza atat de tare , LUKoil are petrol rusesc, MOL are benzina de la OMV, daca cineva ar fi trebuit intradevar sa faca anuntul asta ar fi trebuit sa fie AGIP ? corectati-ma daca gresesc. Concluzionand …a fost o miscare pentru imagine., o incercare de a ne forta  acceptiunea ca exista o ratiune pentru care pretul la benzina a crescut enorm si aceasta nu a depins de ele.

Daca ar fi fost asa, cand a scazut pretul la petrol  in 2008 de la 140$/baril la 40$/baril  ar fi trebuit sa scada si ele proportional. (aproximativ, sa nu uitam ca acciza este in cuatum fix relativ cantitate si nu la pret)

Reclame

, , , , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: