Raspunsul petrolistilor la acuzatia de preturi nejustificate

 

După ce s-a declarat oficial că preţurile carburanţilor au fost crescute nejustificat, printr-un raport al guvernului, petroliştii ies la rampă cu o serie de comunicate prin care justifică preţurile la benzină şi motorină. 

În urma raportul privind creşterea nejustificată a preţului carburanţilor, petroliştii răspund prin intermediul unor comunicatel de presă, declarând că nu comentează informaţiile din raport şi că documentul conţine o serie de neclarităţi care nu sunt conforme cu situaţia actuală, cum ar fi inflaţia cursului valutar.

În comunicatul celor de la Petrom, oficialii declară că: „Suntem o companie listată, cu un nivel ridicat de transparenţă, iar rezultatul activităţilor noastre, politica de preţuri, precum şi alte informaţii relevante au fost comunicate exhaustiv. Toţi indicatorii noştri financiari sunt calculaţi pe baza standardelor internaţionale şi româneşti, iar rezultatele sunt auditate de către companii internaţionale de top. Suntem pregătiţi să răspundem în continuare oricăror solicitări de informaţii din partea autorităţilor.”

Mai mult decât atât, cei de la Petrom au subliniat faptul că „preţurile practicate de Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale la carburanţi, precum şi pe concurenţa pe piaţă. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb. Componenta de taxe în preţul carburanţilor reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor. Petrom reflectă cotaţiile internaţionale într-o manieră moderată. Nu comentăm modul în care ANAF a interpretat informaţiile oferite de către companiile petroliere.”

Iar, ca lucrurile să fie cât mai clare, cei de la Petrom au prezentat şi un grafic de evoluţie a preţurilor în funcţie taxe şi cotaţiile la carburant şi deprecierea LEU vs USD, date care au fost transmise şi ANAF-ului.

Pe de altă parte, cei de la Rompetrol au comunicat, la solicitarea Mediafax, că „Rompetrol a pus la dispoziţia ANAF şi a Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, oferind şi lămuriri privind modul de formare al preţului şi evoluţia componentelor care intră în alcătuirea acestuia. Modul de interpretare a datelor rămâne la latitudinea instituţiilor statului, dar, din primele concluzii apărute în presă, observăm că există o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală.”

Cei de la Rompetrol au subliniat că preţul carburantului este format din TVA, accize, costuri financiare, logistice, cu materii prime şi de operare a reţelei de distribuţie şi adaosul comercial.

Dacă în raportul ANAF-ului s-a arătat că, în ciuda creşterii preţului carburanţiilor, companiile petroliere au înregistrat pierderi, deci statul nu prea a avut ce să încaseze, atunci se ridică următoarea întrebare: unde se regăsesc banii? O posibilă explicaţie este dată de George Buhnici în editorialul său.

Este cert că, în ciuda rapoartelor şi a protestelor, preţurile carburanţilor vor continua să crească din diverse motive care satisfac fie nevoile statului, fie nevoile petroliştilor, rămânând ca noi, şoferii obişnuiţi, să le facem „plinul”. Maşinilor şi, implicit, celor enumeraţi mai sus.

Sursa : PROMOTOR

Fara sa fac nici un calcul efectiv, nu este oare evident ca o crestere de 5% a TVA-ului va duce la o crestere a pretului final de aproximativ 4% si nu o crestere dubla de 8% ?!? Ce concluzii am putea trage in momentul in care o astfel de justificare este prezentata oficial ?…evident ca suntem luati de prosti fara cel mai mic obraz. Nici nu are sens sa comentez evolutia leu / dolar, euro/dolar (cautati istoricele BNR si o sa vedeti ca nu se justifica nici prin prisma asta) , in plus orice calcul ati vedea pe internet …este din start GRESIT!, pentrolul nu este cel cumparat la 80 -90$/baril ci cel romanesc cumparat cu 16$/baril (ROMPETROL, PETROM) si celelalte firme au petrol …rusesc IEFTIN (in UCRAINA benzina e 3.3, in rep Moldova pretul este 3.8  ..putin ? NU! este mult! si la ei sunt miscari pentru scaderea pretului).


Reclame

, , , , , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: