OMV Petrom prospera in plina criza: profitul net a crescut de 2,6 ori!

OMV Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2,6 ori mai mare, in crestere de la 833 de milioane de lei in anul precedent la 2,19 miliarde lei. Cum a fost posibil? Compania afirma ca, printre altele, a avut parte de un „mediu favorabil al preturilor la titei”. Petrom a fost una din companiile luate la tinta la inceputul anului de clientii inarmati cu maruntis, care protestau impotriva cresterilor in cascada a preturilor la carburanti.

Grupul Petrom a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un profit net de 779 milioane lei, de circa sapte ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului 2009, de 131 milioane lei.

„Intr-un mediu favorabil al preturilor la titei, anul 2010 a marcat realizarea unei serii de proiecte strategice si a unor imbunatatiri semnificative ale performantei noastre operationale. In E&P (Explorare si Productie, n.r) am pus cu succes in functiune, inainte de mijlocul anului, sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani si am demarat productia din noile sonde-cheie”, sunt cateva din explicatiile acestor rezultate economice date de directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul trimestrial al grupului, citat de Mediafax.

Conducerea OMV Petrom va propune actionarilor, in adunarea generala din aprilie, acordarea de dividende pentru anul financiar 2010, dupa doi ani in care compania nu a impartit castigurile.

OMV Petrom a acordat ultima oara dividende in 2008 din profitul inregistrat in anul 2007. Atunci, compania a distribuit actionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentand 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei. Valoarea dividendelor, de cate 0,0191 lei/actiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti.

Compania este controlata in proportie de 51% de grupul austriac de petrol si gaze OMV.Ministerul Economiei are 20,6% din actiunile OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea detine o participatie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursa.

Rascoala automobilistilor impotriva scumpirilor in serie la carburanti!

Petrom a fost una din companiile luate la tinta la inceputul anului de clientii inarmati cu maruntis, care protestau impotriva scumpirilor in cascada a preturilor la carburanti.

Un raport ANAF arata ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Petrom a raspuns: majorarea preturilor la carburanti a fost determinata exclusiv de modificarea taxelor, in primul rand cresterea TVA, de fluctuatia cotatiilor internationale la aceste produse si de deprecierea leului in raport cu dolarul, precizeaza Mediafax.

 

„Toti indicatorii nostri financiari sunt calculati pe baza standardelor internationale si romanesti si sunt auditate de catre companii internationale de top”, a afirmat atunci Petrom.

SURSA : AICI

Pretul carburantilor a mai crescut putin… nu este necesar niciun protest, niciun boicot… o sa stam ca niste spectatori la o piesa de teatru in timp ce monopolul carburantilor impreuna cu statul isi fac calculele de profit. Pretul creste usor dar sigur, azi mai punem 0,03 lei si romanul zice ca nu a cresctu mult si asta e… mai trece o saptamana si mai pun 0,06 lei aceeai atitudine la romani si cand se uita in urma si vede ca intr-o luna sau doua pretul a crescut cu 0,4 sau 0,6 lei incep sa faca 2 sau 3 zile cate un protest intr-un cadru restrans si gata ( orice minune tine 3 zile) si asa incet incet o sa ajungem in cateva luni la un pret de 6-7 lei/litru si atunci vreau sa vad cati romani isi permit sa alimenteze.

Reclame

, , , , , , , ,

  1. #1 by protest on 1 martie 2011 - 11:50

    Mda si la un moment dat cand protestele erau in floare aveau tupeul sa sustina ca ei merg pe pierderi. Ma bucur ca sunt cat mai multe site-uri care sustin bociotul. Si noi ne-am facut o comunitate aici: http://www.inputereata.ro/campanii/boicotarea_selectiva_a_companiilor_petroliere__petrom_omv__1.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: